fredag 18 januari 2008

Dra på trissor

Amerikaner är kända för att hålla hårt på moralen när det gäller sex på film och tv. Så vad har hänt i ärkekonservativa landet over there.


Manusförfattarna måste ha tröttnat, inte bara på sina dåliga löner, utan även på avsaknaden av sex. I manusen alltså. Eller så har producenterna insett att sex säljer. De två senaste serierna som jag har sett, Californication och Tell me you love me, bekräftar detta med besked. Om du är less på att se scener mellan två älskande som faller ner på sängen för att i nästa scen ligga bredvid varandra lite lagom svettiga och dela en cigg, kan jag säga att du inte lär bli besviken nu.


Californication handlar om en avdankad författare som ligger med allt som rör sig, endast kvinnor hittills men vem vet? David Duchovny gör rollen som den bittre och ironiske författaren med bravur (vem hade kunnat ana det efter butter-Mulder?).


I gårdagens avsnitt i TV4 ligger han med nån tjej i sin exfrus och hennes nye killes sovrum. Mitt i akten ramlar en väldigt dyr tavla ner i huvudet på Duchovny som får ett stort sår; hans exfru med sällskap hör oväsendet och öppnar dörren till sovrummet samtidigt som Duchovny och hans sexpartner kräks över hela rummet av för mycket sprit och brass (och tavlor i huvudet). Slapstick får en här ny betydelse och den amerikanska moralen känns väldigt långt borta.


Om Californication får en att gapskratta får Tell me you love me snarare en att småtjuta. Förra fredagen hade serien premiär på Canal plus. Den första timmen bjöd på allt från avrunkningar och pensionärssex till blottade pungar och fittor. Serien handlar om tre par i olika åldrar och deras förhållanden. Man pratar förbi varandra vilket leder till missförstånd och gräl, har sex som plåster på såren, eller inte alls. Grundkonceptet har gjorts förr men den här gången tar de steget längre och man finner sig själv sittandes med öppen mun och fingrarna över ögonen. Inte för att det är dåligt gjort eller pinsamt, tvärtom är det briljant berättat, utan snarare för att man är ovan vid att se riktig sex på tv som inte är porr. Scenerna var faktiskt så pass verklighetstrogna att jag fick lov att kolla på nätet efteråt för att se hur långt de verkligen gick. (Ingen gjorde det dock på riktigt.)


Nyskapande och vågat är ord som poppar upp, samtidigt som jag kunde känna att det nästan blev väl mycket ibland. I vissa fall var det som om jag med där inne i sovrummet. Men, ett stort men, utöver sexscenerna (som bara utgör en liten del) är det en helt öppen och ärligt berättad relationsserie som jag vill se mer av, med allt vad det nu innebär. I kväll visas ett nytt avsnitt och det är med spänning och lite fasa jag ser fram emot det.


Titta och njut!


Inga kommentarer: