lördag 16 oktober 2010

Frukostbröd


Jag har följt Martin Johanssons blogg i något år och på bokmässan passade jag på att köpa hans nya bok, Enklare bröd. I den delar han med sig av en massa råd och tips för hur man lyckas med brödbakning utan större ansträngning. Ett av knepen är att låta bröden jäsa länge.

Igår kväll, efter att ha dåsat i soffan framför tv:n, kom jag in i en andra andning och letade fram ett av hans recept på frukostbröd. Jag vet inte om jag får dela med mig av det exakta receptet men man rör ihop rågsikt, kallt vatten, lite jäst samt honung och salt. Det hela tog fem minuter.

I morse, efter att degen jäst hela natten i rumstemperatur, vek jag ihop den till en rulle som fick jäsa ytterligare en stund. Skjuts in i ugnen och vips hade vi nybakat frukostbröd. Väldigt enkelt och väldigt lyxigt. Plus att det blev väldigt gott. Jag som inte är särskilt bra på att baka bröd annars. Kanske att jag också blir en hyfsad brödbakare till slut.

Inga kommentarer: